HomeWoongenotEen epoxy vloer aanbrengen in de garage

Anderen lazen

Een epoxy vloer aanbrengen in de garage

Heb je een garage die je eigenlijk niet gebruikt, en zou je daar liever een bijkeuken of kantoor van willen maken? Of ben je alle stof op die lelijke betonnen vloer zat, en zou je dit graag anders willen zien? Dan is een epoxy vloer waarschijnlijk de beste keuze.

Wat is epoxy precies?

Epoxy, ook wel resin genoemd, is een polymeer welke wordt gemaakt als vloeistof, maar door een chemische reactie overgaat in een vaste vorm. Dit is ontzettend sterk, waardoor het uitermate geschikt is als vloer. De druk- en treksterkte van epoxy is zelfs twee keer zo sterk als beton, en heeft daarnaast een groot hechtingsvermogen.

Epoxyhars vormt een belangrijke toepassing als het gaat om coatings. Doordat het een tweecomponentenlijm is, kan het voor veel toepassingen gebruikt worden. Bijvoorbeeld als vloercoating, maar ook voor boten en vliegtuigen, auto-onderdelen en op huishoudelijk gebied.

De vloer van de garage voorbereiden

Voordat je kan gaan beginnen is het belangrijk dat je de huidige vloer voorbereid. Zo moet je er allereerst uiteraard voor zorgen dat de garage leeg is, maar daarnaast moet ook de vloer behandeld worden. Zorg ervoor dat eventuele hoogteverschillen weggehaald worden door midden van een schuurmachine of betonslijper. Ook moet de vloer uiteraard schoon en stofvrij zijn.

Heb je een gladde vloer? Dan kun je twee dingen doen. Je zou hem volledig kunnen schuren met korrel P16 en P24 en heb daarna weer stofvrij kunnen maken. Dit zorgt ervoor dat de epoxy straks beter hecht. Wil je dit niet, dan is het noodzakelijk dat je eerst een primer voor gladde ondergronden gebruikt, anders hecht de epoxy niet.

De epoxy vloer aanbrengen

De epoxy vloerprimer bestaat uit twee componenten welke goed met elkaar gemengd moeten worden. De verharder dient bij de basis ingegoten te worden waarna er enkele minuten met een spiraalmenger gemengd moet worden. Daarna giet je de primer uit over de garage vloer. Je werkt vervolgens eerst de randen af met een brede kwast, en daarna verdeel je de rest met een vloerwisser. Het na rollen van de primer doe je het beste met een vachtroller.

Vervolgens dien je binnen 48 uur de epoxy vloer aan te brengen. Deze zou ook eerst weer klaargemaakt en gemengd moeten worden met een spiraalmenger. Daarna giet je de coating uit over de hele vloer. Vervolgens werk je ook hier eerst weer de randen af. Daarna rol je de coating kruislings uit met een vachtroller.

Recente berichten