Zo creëer je sfeer in huis en tuin

Iedereen kan een huis inrichten. Een bank in de hoek met een tv, een eettafel bij de keuken. Alles uit dezelfde set zodat het mooi bij elkaar past, en voila – je hebt de illusie van samenhang in je interieur. Maar er is natuurlijk veel meer dan dat wat in een interieur zou moeten zitten. Smaak, sfeer, decoratie – iets interessants, iets huiselijks, iets warms en gezelligs. Iets persoonlijks, écht karakter. Maar hoe straal je zoiets uit? Hoe zorg je dat het oprecht over komt, en niet alsof je de voorkant van het boekje van de meubelzaak hebt geprobeerd na te maken? Wij laten je in een aantal stappen zien hoe je sfeer creëert!

Licht

Lichtinval is erg belangrijk als het op sfeer aankomt. Met TL-buizen aan het plafond zal je huis nooit een gezellige uitstraling krijgen. Steek dus wat kaarsjes aan, verdeel deze over verschillende hoogtes. Neem geen spotjes op het plafond maar een sfeerlamp die het licht mooi verdeelt, of kleinere lampjes verdeeld over de kamer. Maar buiten dat is ook de manier waarop het buitenlicht naar binnen valt heel belangrijk. Denk aan bijvoorbeeld je gordijnen, en de vormen die die op de muur maken als de zon erop schijnt.

Dit is een gebied waarop je binnen goed met buiten kunt combineren. Een fel oranje zonnescherm over je terras zal ook binnen het licht anders kleuren. Wij raden aan om een mooie parasol uit te kiezen voor op je terras. Dit zorgt daar voor sfeer en een beïnvloedbare lichtindeling, maar combineert dat ook meteen mooi met de binnenkamer aan de andere kant van je raam!

Samenhang

Het belangrijkste in een sfeervol interieur is samenhang.  Hierdoor komt je inrichting oprecht over, alsof je geen trends na probeert te doen, maar dingen kiest die jij zelf écht het mooist vindt – en die vallen vaak nou eenmaal in ongeveer dezelfde categorie, houden rekening met elkaar, en vullen elkaar daardoor het mooist aan. Maar als je het gevoel hebt dat dit met alleen je meubels en inrichting niet helemaal is gelukt, zijn er andere manieren om de illusie van samenhang na te bootsen. Zorg bijvoorbeeld voor een kleurenpalet. Kies een aantal kleuren die steeds overal terug komen, hoe klein ook. Een decoratie aan de muur of op een plank die past bij de theedoek die in de keuken hangt, een bloemetje in de kleur van de bank. Zo maak je de boel gezellig en samenhangend, zonder daar al teveel over na te hoeven denken!

Geef een reactie