HomeAlgemeenRestafval is ook afval

Anderen lazen

Restafval is ook afval

Afval dat je niet gescheiden kan inleveren, moet je bij het restafval doen. Dit zijn bijvoorbeeld luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Het is restafval omdat deze producten niet gerecycled kunnen worden en naar een afvalenergiecentrale gaan. Het is belangrijk om je afval te scheiden. Toch weten veel mensen niet wat er gebeurt met al het gescheiden afval. Gescheiden afval dat erg vervuild is, kan noodgedwongen alsnog verbrand worden. Al het andere afval dat netjes gescheiden is, wordt allemaal apart verwerkt. Afval bevat veel waardevolle materialen die opnieuw te gebruiken zijn. Soms kan je iets in zijn geheel hergebruiken, zoals tweedehands kleding of meubels. Andere soorten afval wordt uit elkaar gehaald zodat de materialen apart hergebruikt kunnen worden.

Het heeft vooral voordelen

Afval bestaat niet. Want afval is geen afval. Het zijn waardevolle grondstoffen. Ze kunnen goed dienen om nieuwe producten van te maken. Je kan een verschil maken en milieuvriendelijker te leven door afval te scheiden. Een restafval container huren kan ervoor zorgen dat de nodige producten worden gescheiden. Nieuwe grondstoffen zijn niet voor altijd voorradig. Waarbij komt dat het energie, tijd, arbeid en geld kost om nieuwe grondstoffen te produceren. Vroeger werden al die grondstoffen wel als afval beschouwd. Het werd verbrand of ergens gedumpt. Ook wel kapitaalvernietiging genoemd. Met vervuiling als resultaat.

De overheid stimuleert afvalscheiding voor burgers. Maar voor bedrijven, instellingen en andere organisaties is het verplicht.

Afval scheiden op werk

Afval scheiden op kantoor is superbelangrijk. Je krijgt er nieuwe inzichten door. Je gaat er misschien in eerste instantie vanuit dat de hoeveelheid afval op kantoor toch wel meevalt of echt alleen restafval betreft en het helemaal niet te scheiden is. Door het echt te gaan doen krijg je de beste inzichten. Het wordt daardoor bijvoorbeeld duidelijk welk onnodig afval eerst bij het restafval terecht kwam. Door dit inzichtelijk te hebben wordt het ook duidelijk welke grondstoffen hierdoor worden verspild. Door het scheiden van afval kan het ook ineens duidelijk worden hoe veel onnodig papier er geprint wordt omdat het in een gezamenlijke bak terecht komt. Kortom, het scheiden van afval geeft je nieuwe inzichten en dat is de reden waarom het echt zo belangrijk is om te doen. Als bedrijf ben je ook verplicht om afval te scheiden. Van de afvalstoffen papier en karton, puin, folie en elektronische apparatuur mag er niets tussen het restafval terecht komen en dient alles strikt bij de bron te worden gescheiden. Je kan als bedrijf zelfs een forse boete oplopen als je niet goed je afval scheidt.

Recente berichten