De toekomst kan soms vol onzekerheid liggen na je ontslag. Door je werk te verliezen heb je misschien het gevoel dat je bent afgezet. Je lichaam, geest en je vermogen om te ontspannen kan eronder lijden. Terwijl het verwerken van je ontslag een lastige reis kan zijn, moet je je niet laten meeslepen in stress en angst. Je kunt het verwerken van je ontslag aanpakken zoals je een toewijding voor je carrière aanpakt: stap voor stap.
Stap 1: Maak een lijst met mogelijkheden.
Als je je ontslag hebt aanvaard, is het tijd om je opties te verkennen. Waar wil je werken? Wat voor soort banen past bij jouw expertise? Wat zijn je vaardigheden? Maak een lijst met mogelijkheden die je uit kunt zoeken.
Stap 2: Maak een plan.
Zodra je je opties hebt geïdentificeerd, maak je een plan. Wat zijn je carrière doelen? Wat wil je bereiken? Heb je loopbaanondersteuning nodig? Maak een plan dat gericht is op je carrièreontwikkeling en je nieuwe baan. In dit plan is het ook slim om te kijken of je recht hebt op een vergoeding, waardoor je eventueel meer tijd kan nemen naar het zoeken van een nieuwe baan. Met behulp van Ruitenburg accountants kan je bijvoorbeeld kijken of je recht hebt op een transitievergoeding.
Stap 3: Werk aan je cv.
Je cv is een van de belangrijkste documenten in je sollicitatietraject. Zorg ervoor dat je cv op orde is voordat je begint met het zoeken naar een baan. Update je cv met je meest recente werkervaringen, vaardigheden en prestaties. Zorg ervoor dat je cv representeert wie je bent en wat je te bieden hebt.
Stap 4: Netwerken.
Netwerken is een geweldige manier om in contact te komen met mensen die je kunnen helpen bij je zoektocht naar een nieuwe baan. Het kan ook helpen om potentiële werkgevers te ontmoeten, vragen te stellen en informatie te verzamelen.
Stap 5: Solliciteer.
Zodra je klaar bent met je cv en je netwerk, kun je beginnen met het solliciteren voor banen. Verzend je cv naar potentiële werkgevers en stel je voor op sollicitatiebrieven. Deel je cv ook via sociale media, zoekmachines en jobwebsites.
Stap 6: Interviews.
Zodra je een baan gevonden hebt waar je geïnteresseerd in bent, kun je een uitnodiging ontvangen voor een sollicitatiegesprek. Bereid je voor op je interview door voorbereidingsvragen te stellen over het bedrijf waar je solliciteert. Stel ook vragen over de specifieke posities waar je voor solliciteert.
Stap 7: Aanvaard de baan.
Als je een aanbieding hebt gekregen, is het tijd om het aan te nemen of te weigeren. Weeg alle voors en tegens af voordat je een beslissing neemt. Als je besluit om de baan te accepteren, wees dan voorbereid om aan de slag te gaan en leer je nieuwe collega’s kennen.
Buiten deze stappen is het belangrijk om af en toe de tijd te nemen om te rusten en je te ontspannen. Een ontsef jezelf de tijd om te herstellen en de stress te verminderen. Als je je opties verkent, je doelen stelt en je carrière ontwikkelt, kun je je nieuwe baan aangaan met vertrouwen.