HomeWoongenotEen binnendeurkozijn van Iroko gaat jarenlang mee

Anderen lazen

Een binnendeurkozijn van Iroko gaat jarenlang mee

Een binnendeurkozijn hoeft niet vaak vervangen te worden. Vaak is er, ook in oude huizen, het originele binnendeurkozijn nog aanwezig. Toch kan het zijn dat jij een nieuw binnendeurkozijn nodig hebt. Dan hoef je niet verder te zoeken, een mooi binnendeurkozijn, bijvoorbeeld van speciaal behandeld Iroko vind je al door op de link te klikken. Een goed binnendeurkozijn is haaks en waterpas. Je deur moet immers goed open en weer dicht kunnen. Het is daarvoor wel belangrijk dat je het juiste hout op de juiste manier gebruikt. Kies je hout dat nog werkt, dan kunnen er problemen ontstaan.

Een binnendeurkozijn in dezelfde sfeer als de rest?

Heb jij al eens goed naar een binnendeurkozijn gekeken? Als je dat doet dan zie je dat het binnendeurkozijn bestaat uit veel randjes en richeltjes. Dit is ooit zo bedacht en daar is verder op voortgeborduurd. Wil je een spat strak binnendeurkozijn? Dan kun je kiezen voor metaal. Maar dat is, natuurlijk, lang niet zo sfeervol. Je kunt het kozijn precies zo maken als de andere kozijnen in je huis. Je ziet dan, na verloop van tijd, niet eens meer welk kozijn je hebt vervangen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een nieuw muurtje hebt geplaatst waar een deuropening in moet komen. Ook dan kun je kiezen voor een binnendeurkozijn in de juiste sfeer.

Schilder het kozijn goed

Om kromtrekken van het hout tegen te gaan kun je het kozijn het best al schilderen voor je het plaatst. Je zet dus ook de achterkant in de grondverf. Dit zorgt ervoor dat het hout minder zal gaan werken en dat het dus niet krom zal trekken. Je kunt, wanneer je het kozijn hebt geplaatst, de zichtbare delen aflakken in de juiste kleur. Zo zorg je ervoor dat het een net kozijn is dat niet van de originele kozijnen valt te onderscheiden. En als je dan toch bezig bent, schilder dan de andere kozijnen ook even.

Hoe pak je het schilderen goed aan?

Is het hout nog onbehandeld? Dan hoef je het alleen maar heel licht op te schuren, te ontvetten en te laten drogen voor je de eerste laag grondverf erop zet. Is het een geschilderd kozijn dat een andere kleur moet krijgen? Dan kun je het maar beter echt goed schuren. Dit hoeft niet tot op het kale hout, maar de glanslaag moet er echt af. Hierna kun je ontvetten en schilderen. Schilder kozijnen gewoon met een kwast en werk van boven naar beneden. Dit voorkomt dat je "zakkers" krijgt in de verf.

Recente berichten