HomeGezondheidDe ins and outs van fytotherapie

Anderen lazen

De ins and outs van fytotherapie

In heel veel landen en eeuwenoude culturen werd en wordt nog steeds vertrouwd op de helende krachten van planten. Dit noemt men fytotherapie. Er is veel onderzoek naar de werking gedaan. De natuur is al deels blootgelegd, maar er valt ook nog veel meer te ontdekken over de kracht van planten. In deze blog lees je meer over fytotherapie en of het nou echt werkt of niet! Veel leesplezier!

Wat is fytotherapie nou eigenlijk precies?

Fytotherapie betekent letterlijk plantengeneeskunde of kruidengeneeskunde. De therapie is net als homeopathie een natuurgeneeswijze. Fytotherapie onderscheidt zich van homeopathie omdat in er alleen plantaardige stoffen worden gebruikt in de kruidengeneeskunde. Homeopathische medicijnen gebruiken voornamelijk plantaardige stoffen maar ook mineralen, dieren producten zoals honing, gemalen oesterschelpen en zelfs weefsels van ziektes. De natuurlijke geneesmiddelen zijn planten. Net zoals heel vroeger, toen al onze medische voorzieningen rustten op de werking van planten, is de natuur erg belangrijk in deze vorm van medische voorziening. Inmiddels heeft de natuur plaats gemaakt voor chemie, waardoor oogst en seizoenen geen effect meer spelen over de beschikbaarheid van medicijnen.

Geschiedenis van deze vorm van therapie

De grondlegger van de moderne geneeskunde is de Griek Hippocrates. Hij wordt tegelijk ook als grondlegger van de fytotherapie gezien. In zijn tijd was geneeskunde en fytotherapie een geheel. Ook homeopathie behoorde destijds tot de geneeskunde. In de Middeleeuwen werd onder invloed van de Rooms katholieke kerk de kennis van kruiden een stuk minder. De kerk noemde iedereen die zich met kruiden bezig hield een heks of tovenaar en deze mensen werden ernstig vervolgd. Vanaf de 16e eeuw kwam de fytotherapie weer in beeld bij de wetenschappers. Tot op vandaag de dag is de kunst van fytotherapie overal ter wereld te vinden!

Werkt fytotherapie echt?

Officieel hoort deze vorm van therapie bij alternatieve geneeswijzen. Vanuit een perspectief van de Westerse geneeskunde kan dus niet bevestigd worden of fytotherapie echt werkt. Wel zijn heel veel mensen overtuigd dat het wel werkt. In principe kan er ook niks misgaan, want het gaat om natuurlijk producten. Toch moet er wel op wat gelet worden. Een belangrijke advies voor het gebruik van fytotherapeutische medicijnen is dat je ze niet zomaar zonder inwinning van advies moet gebruiken. De drogist is ervoor opgeleid om over de medicijnen die hij of zij verkoopt u voor te lichten. Wanneer u al andere medicijnen gebruikt is het raadzaam om aan de huisarts te vragen of bepaalde medicijnen op kruidenbasis gecombineerd kunnen worden met het medicijn dat u al slikt.

Recente berichten