HomeGezondheidSport, eten, discipline: Je moet het maar kunnen

Anderen lazen

Sport, eten, discipline: Je moet het maar kunnen

Sporten. Het blijft lastig. Niet eens per se de discipline opbouwen (alhoewel dat ook al enorm lastig is, en elke keer als jij naar de sportschool gaat en je ritme opbouwt ben je al enorm lekker bezig!) maar ook nog eens weten hoe je alles eromheen moet aanpakken. Wat moet je eten om je sportdoelen te behalen? Hoe zit de relatie tussen sporten en eten eigenlijk; hoe nauw moet je die nemen? Moet je alleen pure whey protein en/of whey isolaat aan je dieet toevoegen om meer spiermassa op te bouwen, of is het complexer dan dat? 

Van proteïne tot spiermassa

Pure whey protein en/of whey isolaat is een goed begin voor het opbouwen van spiermassa. Eiwitten zijn tenslotte een belangrijk deel van je dieet, zeker als je zo veel mogelijk calorieën op wil bouwen. Maar voordat we gaan kijken naar specificaties, als we daar überhaupt aan toekomen, laten we vooral eerst een blik werpen op die relatie tussen sporten en eten. Zoals je misschien al wel verwachtte én wellicht ook al weet, de relatie tussen die twee is heel nauw én ook nog eens heel complex. Het helpt ook niet dat elk mensenlichaam anders is en iedereen weer andere nuances en dingetjes heeft die de fitnessdoelen makkelijker of moeilijker te bereiken maken. De eerste stap in het hele proces is je lichaam goed leren kennen. Waar kan het goed tegen, zowel bij letterlijke oefeningen als bij voeding, maar ook bepaalde routines? Waar reageert je lichaam slecht op; waar moet je lang van herstellen? 

Het doel voor ogen 

De tweede grote stap, eigenlijk voordat je echt begint met een regime verandering, is kijken naar jouw specifieke fitnessdoelen. Afvallen of in vorm blijven is een ontzettend ander doel dan bijvoorbeeld flinke spiermassa opbouwen. Allemaal zitten daar ook nog eens ontzettende nuances aan. Bij het opbouwen van spiermassa moet je bijvoorbeeld nogal veel eten, maar wél gezond en gevarieerd; tegelijkertijd moet je ook gewoon genoeg calorieën binnenkrijgen, anders heeft je lichaam simpelweg niet de brandstof om te verbranden tijdens je workout. Bij afvallen is een heel ander dieet weer belangrijk, maar het is goed om te onthouden dat om af te vallen je jezelf niet moet uithongeren. Helemaal niet zelf; afvallen gaat juist over regelmaat, ritme en gezondheid, én dingen die je vrolijk maken. Het slimst om te doen bij afvallen specifiek is het advies inroepen van een goede, moderne diëtiste. 

 

Luister dus goed naar jouw lichaam en jouw specifieke fitnessdoelen. Dat kan jij!

Recente berichten