Waarom kiezen voor een e bike met middenmotor?

Een elektrische fiets is veel gezonder dan met de auto gaan. Bovendien zijn de kosten veel lager en kan je een elektrische fiets makkelijk parkeren. Wil jij een elektrische fiets aanschaffen? Misschien heb je al iets van research gedaan en heb je meerdere types voorbij zien komen. Een elektrische fiets met middenmotor is een iets duurdere variant maar ook zeker de populairste. In deze blog zullen we dieper ingaan op dit type elektrische fiets zodat jij straks weet of het de juiste keuze is. 

 

Voordelen elektrische fiets met middenmotor

Veel producenten maken tegenwoordig alleen nog maar een elektrische fiets met de motor in het midden. Wil je toch een goedkopere variant dan kun je beter kiezen voor een fiets met een voorwielmotor. Aan een elektrische fiets met middenmotor zitten toch wel wat voordelen en is zeker aan te raden. Het allergrootste voordeel is dat de motor niet het wiel aandrijft maar de pedalen. Hierdoor is het veel comfortabeler en optimaliseert de trap ervaring. Met een voorwielmotor kun je nog wel eens het gevoel krijgen dat de fiets je vooruit duwt. Bij een elektrische fiets met middenmotor gaat dit veel natuurlijker. Eigenlijk zou je eens een testrondje moeten maken om het gevoel van beide te ervaren. 

 

Ook heeft een e bike middenmotor  het voordeel dat de banden gemakkelijker te vervangen en te plakken zijn. Bij een fiets die aangedreven wordt vanuit het voorwiel- of achterwiel kan dit nog wel eens voor problemen zorgen. 

Nadelen elektrische fiets met middenmotor

Echter is een elektrische fiets met middenmotor niet alleen maar rozengeur en maneschijn. De kracht van een dergelijke fiets ligt namelijk op de ketting. Hierdoor kan het storingsgevoelig zijn. De kracht op de ketting kan namelijk voor schade zorgen in het versnellingsysteem. Mocht het eens gebeuren dan kost het ook weer aardig wat om het te laten maken. Bij een fiets met voorwiel- of achterwiel motor gebeurd dit veel minder snel. Sommige fabrikanten hebben hier wel al een oplossing voor bedacht. Zij hebben namelijk een schakelaar sensor ingebouwd. Op het moment van schakelen wordt de ondersteuning even kort onderbroken waardoor het niet gauw kapot kan. Informeer daarom goed bij de fietsenwinkel of de fiets met middenmotor is voorzien van een dergelijke sensor. 

 

Een ander groot nadeel waarom mensen toch liever niet kiezen voor een e bike middenmotor is omdat deze veel geluid maakt. Als je dan een rustig tochtje gaat maken door een mooi landschap kan dit geluid voor irritatie zorgen. Het geluid wordt veroorzaakt door de tandwielen in de motor. De tandwielen zetten het hoge toerental om naar een lagere. Dit past wel beter bij het trapritme van de fietser maar zorgt voor een hard geluid. Toch zien we steeds vaker dat elektrische fietsen met middenmotor al stukken beter op de markt worden gezet. 

 

Vond je dit artikel nuttig? Of heb je er zelf nog iets aan toe te voegen? Laat het ons weten in een reactie!

Geef een reactie