HomeAlgemeenEen milieuvriendelijk alternatief: maak gebruik van regenwater

Anderen lazen

Een milieuvriendelijk alternatief: maak gebruik van regenwater

Het valt niet echt meer te ontkennen dat de aarde aan het opwarmen is. We zien zelf hoe de zomers warmer worden en langere periodes van droogte afwisselen met heftige regenbuien en stormen, die regelmatig voor overstromingen zorgen.

De opwarming van de aarde heeft ook effect op de hoeveelheid drinkwater. De poolkappen en gletsjers smelten en dat is een groot probleem, want deze zijn een belangrijk reservoir van zoet water. Als ze smelten, vermengt het zoete water zich zo met het zoute water. Dit water kan niet meer gezuiverd worden en wordt zo onbruikbaar voor drinkwater.

Een ander nadeel van de langere periodes van droogte is dat het water aan de oppervlakte van meren en rivieren niet langer door regenwater wordt verdund, waardoor het water steeds vuiler wordt.

Verspillen van drinkwater

Genoeg redenen om eens goed na te denken over de manier waarop wij met water omgaan. We verbruiken ongeveer 134 liter kraanwater per persoon per dag. In Nederland is het kraanwater drinkwater. Dit betekent natuurlijk niet dat wij 134 liter water per dag drinken. Helaas wordt dit drinkwater ook voor andere activiteiten ingezet: we gebruiken het bijvoorbeeld om de wc door te spoelen, een wasje te draaien of om te douchen.

Maar is het nou echt noodzakelijk dat wij ons kostbare drinkwater verspillen aan deze activiteiten? Is hier geen alternatief voor? Jawel, dat is er zeker! We kunnen namelijk gebruikmaken van regenwater.

De voordelen van regenwater gebruiken

Regenwater is niet moeilijk te vinden in ons land, het regent ondanks de klimaatverandering nog steeds regelmatig. Je hoeft er niet speciaal naar op zoek te gaan en het hoeft niet gezuiverd te worden. Het valt al schoon uit de lucht. Daarnaast is een groot bijkomend voordeel dat het helemaal gratis is. We hoeven er niks voor te betalen. Door het inzetten van regenwater kun je dus besparen op drinkwater.

Regenwater opslaan

Oké, het regent. Maar hoe verzamel je het regenwater? Daar zijn verschillende manieren voor. Eén van de opties is het aanschaffen van een waterpomp. Je hebt pompen die je boven de grond plaatst en pompen die ondergronds worden geplaatst. Wil je een pomp die geen plek in beslag neemt? Kies dan voor een bronpomp. Een bronpomp perst het water naar boven. 

Als je besluit om een bronpomp met een pompbesturing te kopen, hoef je enkel de stekker in stopcontact te steken om je toilet, wasbak of wasmachine van water te voorzien.De pomp reageert op jouw waterbehoefte. Als je de kraan aanzet, wordt er water gepompt. Ze je de kraan weer uit? Dan wordt de pomp ook automatisch uitgeschakeld.

Recente berichten