Als je letselschade hebt opgelopen is er een grote kans dat je recht hebt op een schadevergoeding. Onderdeel van een letselschadevergoeding kan smartengeld zijn. Een gespecialiseerde advocaat of jurist kan je helpen om de juiste bedragen te berekenen en de schadevergoeding bij de tegenpartij te eisen. In veel gevallen zijn letselschade advocaten gratis en werken ze met een no cure no pay systeem. In het geval van letselschade is de tegenpartij verplicht om degene die schade heeft geleden schadeloos te stellen. Dit betekent dat de situatie moet worden teruggebracht naar hoe deze was voordat het ongeluk had plaatsgevonden of in ieder geval een vergoeding uitkeren die hier recht aan doet als dat niet mogelijk is. Smartengeld is de financiële vergoeding die je krijgt voor emotionele en geestelijke schade die is opgelopen door het ongeluk.
Kosteloos een advocaat inhuren om je letselschadevergoeding te vorderen
De meeste advocaten en juristen werken gratis doordat de aansprakelijke verzekeringsmaatschappij verantwoordelijk is voor hun kosten. Op het moment dat je wilt weten of je recht hebt op een schadevergoeding kunnen deze specialisten je hierover informeren. Wanneer je de eisende partij bent bij een schadevergoeding zal je moeten aantonen dat je schade lijdt die is ontstaan door het ongeluk. Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding dient er sprake te zijn van een onrechtmatige daad, is er bij jou als eisende partij schade ontstaan, is er aansprakelijkheid voor je letsel, staat het causaal verband (oorzaak en gevolg) vast, is er een relativiteitsvereiste en is de schade in de afgelopen drie jaar ontstaan. Op het moment dat je als eisende partij aan deze voorwaarden voldoet, is er een grote kans dat je recht hebt op een schadevergoeding. Het berekenen van de hoogte zal de specialist die je hebt ingehuurd voor je doen.
Verschillende soorten letselschade
Er zijn verschillende soorten letselschade die geclaimd kunnen worden bij de tegenpartij. Het gaat in de meeste gevallen om een schadevergoeding na een verkeersongeval, zoals een fietsongeval, een auto-ongeluk of een scooterongeval. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om een vergoeding van schade te claimen na een hondenbeet of een trap van een paard. Andere mogelijkheden die je vaak ziet zijn naar aanleiding van een bedrijfsongeval. Je werkgever heeft als het goed is een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten en naast lichamelijke klachten is er meestal ook sprake van gemiste inkomsten doordat je niet kan werken na het ongeval. Specialisten zoals advocaten of juristen op het gebied van letselschade kunnen je hierbij helpen.