HomeWoongenotEen kleine woning groot maken

Anderen lazen

Een kleine woning groot maken

Woningen zijn tegenwoordig onbetaalbaar geworden in de grote steden. Zelf ondervond ik dit probleem ook. Zo zag ik kamers voorbij komen op websites waar je gemakkelijk 800 euro voor betaald, terwijl je dan een kamer van 10 m2 hebt en bovendien het huis moet delen met vijf huisgenoten. Ik ben inmiddels al wat ouder en woon het liefst zelfstandig, zonder huisgenoten. Ik heb – met geluk – een studio gevonden van 30 m2 waar ik van ieder woongenot ben voorzien. Een keuken, woon- slaapkamer en een badkamer. En dat midden in het centrum van Amsterdam, wat fijn! Toch heb ik het als een uitdaging ondervonden om mijn studio er niet overvol uit te laten zien. Graag deel ik met jou een aantal tips om een kleine studio zo ruim mogelijk te laten lijken. Lees hier verder voor deze tips.

Tips

  1. Mijn allereerste tip is het creëren van licht. Lichte ruimtes lijken over het algemeen groter. Veel wit en licht laminaat zullen hiervoor zorgen. Heb jij grote ramen bij de studio? Gebruik deze dan! Lichte gordijnen en witte muren zorgen dat het licht wordt weerkaatst en de woning er ruimer uitziet. Een trucje dat ik bovendien heb gebruikt, is het laminaat leggen in de richting van de ramen. Als je laminaat horizontaal gaat leggen, lijkt de ruimte al snel kleiner. Als je het laminaat in grote banen legt van het raam naar binnenkomst, win je zo een meter van de ruimte voor het blote oog. Heb je geen grote ramen? Ga dan voor goede verlichting die je in het plafond installeert. Hanglampen zitten in het zicht en zullen de ruimte kleiner laten lijken. Kies dus voor spotjes zodat de ruimte overzichtelijk blijft.
  2. Het tweede waar ik tegen aan liep was dat mijn keuken grenst aan het woon-slaap gedeelte. Ik vind dat toch wel een beetje jammer. Lig je precies te slapen in de geuren van het eten. Bovendien vind ik het slordig staan. Komt er visite over de vloer en dan zit iedereen uit te kijken op je bed. Toch een beetje te intiem en gebrek aan privacy. Ik heb dan ook een dun gipsmuurtje van fermacell geplaatst tussen het woon- en slaap gedeelte. Wees niet bang dat dit te veel ruimte in beslag neemt. De muurtjes van Fermacell kunnen erg dun worden geplaatst!
  3. Mijn laatste gouden tip is een tip die ik van mijn moeder heb meegekregen: in de hoogte werken. Veel woonwinkels hebben tegenwoordig kasten van wel 2 meter hoog, waardoor de kast in de breedte niet te veel ruimte in hoeft te nemen. Ook kun je plankjes of kastjes ophangen, bijvoorbeeld boven je bed, om hier het beddengoed in op te bergen of boeken op de plankjes te plaatsen. Bergruimte zal de meeste ruimte innemen, dus kijk ook eens naar bedden waar onder het matras ruimte is voor spullen. Dat scheelt een hoop ruimte!

Recente berichten