Home Financieel Handige tips voor beginnende ondernemers

Anderen lazen

Handige tips voor beginnende ondernemers

In Nederland kun je relatief eenvoudig je eigen onderneming beginnen. Daarom zijn er ieder jaar weer een hoop mensen die het erop wagen en een eigen bedrijf beginnen. Als jij één van deze mensen bent, is het van belang om goed van start te gaan met je bedrijf. Hier staan een aantal tips die jou hierbij kunnen helpen. 

Zorg voor genoeg kapitaal

Als je pas bent gestart met je bedrijf heb je waarschijnlijk nog niet zo'n hoge omzet. Het is wel echt van belang dat je ervoor zorgt dat je voldoende kapitaal hebt om het bedrijf draaiende te houden. Wanneer je een onderneming begint en dit niet hebt, is je bedrijf vooral in de eerste maanden ontzettend kwetsbaar. Bij een grote tegenslag zou je al failliet kunnen gaan.

Kapitaal verkrijgen

Je kunt op verschillende manieren aan kapitaal komen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die veel spaargeld hebben wanneer zij een bedrijf beginnen. Het benodigde startkapitaal is per bedrijf verschillend, maar vaak kom je met een flinke spaarrekening al een heel eind. De mensen die niet zo veel spaargeld hebben kunnen een zakelijke lening aanvragen. Je moet het geld weliswaar terugbetalen, maar je hebt in ieder geval genoeg kapitaal om je bedrijf van de grond te krijgen. 

Ga direct op zoek naar goed personeel

Wanneer je een eigen bedrijf hebt, is de kans groot dat je vroeg of laat personeel nodig zult hebben. Daarom is het van belang dat je op tijd start met de zoektocht naar personeel. Goed personeel vinden is lastig. Plan hier ruimschoots de tijd voor in en neem ook niet zomaar iemand aan.  

Maak een bedrijfsplan

Het is van belang om nog voordat je bedrijf officieel bestaat een goed bedrijfsplan te hebben. Als je dit niet hebt, is de kans van slagen van je bedrijf een stuk lager. Daarom moet jij ervoor zorgen dat je een goed plan hebt waarvan je echt gelooft dat het zal werken. Wanneer je zelf al twijfels hebt over je bedrijfsplan, dan is het verstandig om dit nog iets langer uit te werken zodat je er zelf ook helemaal achter staat. 

In een bedrijfsplan is het voornamelijk belangrijk dat je goed uitzoekt wat de risico's zijn. Daarnaast is het ook handig om te kijken naar de kansen. Door de kansen tegen de risico's af te wegen krijg je een goede indicatie van wat je staat te wachten. Het helpt hierbij ook als je bepaalde risico's indekt. Veel risico's kun je bijvoorbeeld beperken door een verzekering af te sluiten.
 

Recente berichten