HomeFinancieelHoe gaat het berekenen van je hypotheek in zijn werk?

Anderen lazen

Hoe gaat het berekenen van je hypotheek in zijn werk?

Op het moment dat je plannen hebt om een hypotheek af te sluiten dan is het belangrijk dat je weet dat je de komende dertig jaar de maandelijkse lasten van je hypotheek kan betalen. Dit is ook van belang voor de geldverstrekker en voor het hypotheek berekenen wordt gebruik maakt van verschillende externe en persoonlijke factoren. Daarnaast gelden er ook factoren mee waar jezelf een beslissing over dient te maken zoals een hypotheekrente 30 jaar vast te zetten. Het is geheel een persoonlijke keuze waar je voor kiest. De ene persoon is meer comfortabeler met het nemen van risico’s dan de andere persoon en dit geldt ook bij het afsluiten van een hypotheek.

Externe factoren hypotheek berekenen

Een heel belangrijke externe factor bij het berekenen van je hypotheek is de hoogte van de hypotheekrente. Hoe lager deze rente is, hoe meer je namelijk kan lenen. Er gaat dan namelijk een kleiner deel van je inkomen naar de rente van je hypotheek. De laatste tijd heeft de hypotheekrente een dieptepunt bereikt en hierdoor is de woningmarkt flink in een opmars geraakt. Daarentegen zijn andere regels juist veel strenger geworden met betrekking tot de renteaftrek en de hoogte van het bedrag dat je mag lenen.

Hypotheekrenteaftrek en LTV

De hypotheekrenteaftrek is een fiscale regeling die aantrekkelijk is, doordat het je netto maandlasten lager maakt. Dit geldt alleen als je de hypotheek annuïtair aflost zoals bij een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Als laatste telt de Loan to Value (LTV) mee die de verhouding van de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis bepaald. Deze mag maximaal 100 procent bedragen. In de praktijk houdt dit in dat je alleen de marktwaarde van je woning mag lenen. De enige uitzondering hierop zijn energiebesparende en duurzame investeringen.

Persoonlijke factoren voor je hypotheek

De belangrijkste persoonlijke factor is je inkomen. Niet alleen de hoogte van je inkomen is belangrijk, maar tevens de aard hiervan. Op het moment dat je een vast contract hebt of in loondienst bent heb je vaak meer mogelijkheden dan als je een freelancer bent, een uitkering ontvangt of pensioen krijgt. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen om een juiste berekening te maken en te helpen met de mogelijke opties voor je persoonlijke situatie. Je dient ook nog persoonlijke keuzes te maken zoals de hypotheekrente voor 30 jaar vastzetten bijvoorbeeld.

Recente berichten