HomeZakelijkRechtsvormen

Anderen lazen

Rechtsvormen

Als je op het punt staat te beginnen met het starten van een bedrijf, is het belangrijk om te kijken welke rechtsvorm het beste bij jou past. Niet elke soort rechtsvorm heeft dezelfde aansprakelijkheid of bedrijfsindeling. Dit hangt af van de grootte van jouw bedrijf en de plannen die je hebt in de toekomst. In dit blog zullen we je verschillende rechtsvormen voorleggen zodat jij de beste keuze kan maken.

Eenmanszaak

Dit is de meest populaire rechtsvorm in Nederland. Ruim 1,3 miljoen in het hele land. Een eenmanszaak is het makkelijkst en het goedkoopst om op te zetten en te runnen, maar brengt ook het meeste risico met zich mee. Jij als eenman bent namelijk volledig verantwoordelijk voor eventuele schulden. Deze rechtsvorm is handig als je zelfstandige taken uitoefent. Bijvoorbeeld als je schilder of stukadoor bent. Voor deze onderneming kan je ervoor kiezen om de normale vorm te gebruiken, waarbij je viermaal per jaar belastingaangifte doet. Ook kan je kiezen voor de KOR, oftewel de kleine ondernemers regeling. Dit is alleen mogelijk als je maximaal 20.000 euro per jaar verdient. Het voordeel hieraan is de boekhouding. Bij de KOR hoef je geen BTW te rekenen en dus ook niet te betalen. Enkel eenmaal per jaar laat je de belastingdienst weten hoeveel je hebt verdient. Koek en ei dus.

VOF

Een vennootschap onder firma kent dezelfde verantwoordelijkheid over de schulden. Echter kan je een vennootschap met meerdere mensen oprichten. Om te voorkomen dat een ander een lening afsluit onder de naam van het bedrijf is het wel verstandig om een contract op te stellen. Stuur deze ook naar een derde partij om altijd wat achter de hand te hebben.

B.V.

Het besloten vennootschap kost meer moeite om op te starten dan de vorige twee. Hierbij wordt het stamrecht BV de rechtspersoon. Dit betekent dat jij minder aansprakelijk bent. Oprichten BV? Dan kan je het best een notaris inschakelen. Er komt namelijk aardig wat boekwerk bij kijken. Zo moet je met een duidelijk plan komen waaruit blijkt dat jij of jullie capabel zijn om de business draaiende te houden en op te starten.

Stichting

Een stichting kan je oprichten als jouw doel niet het maken van winst is. Dit kan als je een liefdadigheid organisatie wil starten zoals een goed doel. Bij een stichting is het officieel niet mogelijk om winst te maken. In sommige gevallen kan jij als hoofd van een stichting ook aansprakelijk worden gesteld. Een stichting is daarom een ingewikkelde rechtsvorm. Lang niet altijd is dit daarom de juiste en voordeligste keuze.

Hopelijk heb ik je hiermee een idee gegeven over de mogelijkheden voor het opstarten van jouw bedrijf. Het beginnen van een eigen bedrijf is een tijdrovende maar bevredigende klus. Uiteindelijk ga je iets doen waar jij passie in hebt! Heel veel succes.

Recente berichten