HomeVrije TijdWat houdt kitesurfen precies in?

Anderen lazen

Wat houdt kitesurfen precies in?

Kitesurfen stamt af van het windsurfen. Hiermee beweeg je je voort op een soort surfboard, terwijl je de wind probeert te vangen met een kite (een soort vlieger). Door het gebruik van de golven en wind, is het mogelijk om je met hoge snelheden over het water te bewegen en zelfs sprongen van tientallen meters te kunnen doen. Hiermee behoort kite surfen tot een extreme sport met de bijkomende gevolgen. Met een goede opleiding en de juiste kite kopen, heb je alles wat je nodig hebt om ook van deze bijzondere sport te genieten en blessures te vermijden. De wind, zee en golven zorgen ervoor dat ultieme gevoel van vrijheid op het water!

Waar let je op bij een kite kopen?

Een kite is een onmisbaar onderdeel van jouw kitesurfing uitrusting. Over het algemeen kan je een opblaasbare kite kopen, die worden ook wel tube kites genoemd. Wanneer je een kite kopen wilt, zijn er twee verschillende types waar je uit kunt kiezen:

  • C- Kites: Deze kite heeft de vorm van een C of een banaan. Omdat het lastiger is om met deze kite wind te vangen, is dit type kite kopen niet geschikt voor een beginner. Voor ervaren kiters kan je echter hoge snelheden behalen met de juiste technieken.
  • SLE/Bow kites: Deze kites zijn platter van vorm, waardoor het eenvoudiger is om de wind te vangen en de kite uit het water te krijgen.
  • Hybride kites: Deze kite combineert de elementen van de bovenstaande types. Zo is er een goede balans tussen de bestuurbaarheid en de snelheid van een bow kite en C-kite.

Wat heb je verder nodig voor kitesurfen?

Naast een kite kopen, heb je ook een kiteboard nodig. Deze zijn te verkrijgen in verschillende formaten. Het juiste kiteboard kiezen hangt van de ervaring die je hebt, maar ook voor het doel wat je wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld ver kunnen springen of juist grote snelheden kunnen behalen? Een korter board is makkelijker om mee te springen, maar heeft ook meer wind nodig dan wanneer je gebruik maakt van een langer board. Verder heb je ook een harnas nodig die jouw lichaam verbindt aan de kite. Ook een goed wetsuit is onmisbaar om jouw lichaam te beschermen tegen wind en zon. In sommige gevallen kan een rashguard voldoende zijn, waar in andere weersomstandigheden je een fullbody wetsuit nodig hebt voor optimale bescherming.  

Waar kan je kitesurfen in Nederland?

Vele plekken in Nederland zijn zeer geschikt om te kitesurfen. Langs de gehele kust, maar ook in het binnenland kan er gekite worden. Het IJsselmeer is een prachtige locatie, daarnaast zijn het Markermeer en Wonderwijd (bij Harderwijk) ook uitstekende locaties om te kitesurfen. Op populaire locaties zoals het Telstarstrand kan je ook lessen nemen en spullen huren wanneer je graag met deze sport wilt beginnen. Wanneer je jouw nieuwe passie hebt gevonden, kan je ook jouw eigen kite kopen in diverse kitewinkels.

Vorig artikel
Volgend artikel

Recente berichten