HomeAlgemeenAlles over palmolie

Anderen lazen

Alles over palmolie

Als je kookt zul je vaak vet nodig hebben om bijvoorbeeld in te bakken of te frituren. De kans is groot dat je vaak olijfolie of zonnebloemolie gebruikt, maar er zijn veel andere oliën. Eén daarvan is de olie gemaakt van vruchten van de oliepalm. Deze blog gaat daarover. Er zullen enkele palm oil facts gegeven worden. Want waarvan wordt dit product eigenlijk gemaakt? En wat zijn de voor- en nadelen van dit product?

De basis van palmolie

Deze soort plantaardige olie wordt gemaakt van vruchten van de Afrikaanse oliepalm of, maar deze komt minder vaak voor, de coyolpalm. Deze boom gedijt goed bij temperaturen tussen de 24 en 32 graden. Daarnaast moet het regelmatig regenen. Vandaar ook dat plantages veel voorkomen in Maleisië en Indonesië. Daarnaast zijn er plantages in Zuid- en Centraal-Amerika, Thailand en West-Afrika. Palmolie wordt veel gebruikt en geeft structuur aan een veelvoud van producten: van margarine en koekjes tot lippenstift, zeep en een variëteit aan huishoudelijke producten. Ook wordt het gebruikt als biobrandstof. Vandaar ook dat het op dit moment vaak wordt gezien als de belangrijkste plantaardige olie ter wereld. De olie wordt gewonnen uit de witte pit van de vrucht, maar vaak wordt het in producten in geraffineerde vorm gebruikt. Dit betekent dat het nog bewerkt is in een fabriek. Hierbij worden de onzuiverheden eruit gehaald en is het geschikt voor verwerking in voedsel.

De voordelen van palmolie

Dit product heeft vele voordelen. Zo is de productie ervan erg effectief. Het landgebruik ervan is maar 5.5% van wat er totaal voor oliezaden wordt gebruikt, maar de output is vele malen hoger met 32%. Om dit product te maken heb je namelijk maar de helft van het land van andere vergelijkbare oliezaden nodig (zoals zonnebloemen of sojabonen). Plantages gaan 25 jaar mee, Bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn ook niet in hoge mate nodig voor de teelt. Ook irrigatie is nauwelijks nodig. Daarnaast heeft het vele toepassingsmogelijkheden. Zo zorgt palmolie er bijvoorbeeld voor dat chocolade smelt in je mond maar niet bij kamertemperatuur.

Een paar nadelen van palmolie

Uiteraard heeft elk product ook nadelen. Aangezien er nog steeds vrij veel land nodig is, zijn er milieutechnische bezwaren. Hierbij is het goed om te weten dat andere tropische oliën vaak nog meer land nodig hebben. Zoals eerder beschreven heeft palmolie juist een stuk minder land nodig. Daarnaast is het belangrijk dat er ook duurzame palmolie beschikbaar is. Daarnaast bevat palmolie in vergelijk met andere oliën meer verzadigde vetten die niet zo goed zijn voor de gezondheid. Als altijd is het product uiteraard prima te gebruiken, maar met mate.

Recente berichten