HomeTechEen klic melding doen kan veel gedoe schelen!

Anderen lazen

Een klic melding doen kan veel gedoe schelen!

Niet alleen kan het veel gedoe schelen, het is ook nog een keer verplicht. Een klic melding doen zorgt ervoor dat je geen leidingen stuk trekt wanneer je machinaal gaat graven. Een klic melding doen is verplicht voor iedereen die met een graafmachine aan de gang gaat, ook als je particulier bent. Stel. Je wilt naast je huis een parkeerplek maken voor je auto, eventueel zelfs met een carport. Dat is een schitterend idee. Maar daarvoor moet er wel even flink gegraven worden. De oude boomwortels moeten eruit en er moet zand gestort kunnen worden voor de nieuwe bestrating. De oude grond moet dus weg. Voor je ook maar gaat beginnen met graven moet je een graafmelding of klic melding doen.

Waarom is een klic melding doen verplicht?

Een klic melding doen is verplicht omdat alleen op die manier kan worden bijgehouden waar verantwoord wordt gegraven. Alleen dan voorkom je dat leidingen beschadigd raken door een graafmachine. Want er liggen nogal wat ondergrondse leidingen in ons land! Denk dan aan gasleidingen en elektriciteitsleidingen, maar ook aan de afvoer naar het riool, glasvezels en kabel. Je wilt natuurlijk altijd voorkomen dat deze zaken schade oplopen. Een klic melding doen is daarom belangrijk.

Wat krijg je bij een klic melding?

Je krijgt dan een soort "ondergrondse" kaart van de omgeving waarin heel precies getekend staat welke leidingen, kabels en dergelijke waar liggen. Dit is van boven degrond nu eenmaal niet duidelijk te zien. Een klic melding is 20 dagen geldig. In die 20 dagen moet je beginnen met graven. Het is bij het doen van een klic melding wel van belang dat je dit op tijd doet. Het kan een dag, maar soms ook langer duren voor je de benodigde informatie en toestemming om te graven ontvangt. Een klic melding doen is niet gratis. Dit kost je, per keer, € 36,00 excl. BTW. Het is dus zonde van je geld als je de klic melding gedaan hebt en je dan te lang wacht met beginnen met graven. 

Veiligheid staat voorop!

Eén elektriciteisleiding kan voor elektriciteit voor een hele wijk zorgen. Trek jij die leiding bij het graven kapot? Dan zijn de gevolgen voor de wijk niet te overzien. Nog ernstiger is het beschadigen van een gasleiding. Deze kan ook nog eens voor ontploffingsgevaar zorgen. Heb je geen klic melding gedaan? Dan ben je strafbaar en dat kost je veel geld. Door een klic melding te doen zorg je niet alleen goed voor jezelf maar ook voor alle mensen in je wijk.

Recente berichten