HomeGezondheidWat te doen na het overlijden van een dierbare? 

Anderen lazen

Wat te doen na het overlijden van een dierbare? 

Als een dierbare is overleden, is het begrijpelijk dat je op het moment niet weet wat je moet doen. Wanneer dit het geval is, is het erg belangrijk om de tekst door te lezen. In de tekst lees je namelijk de stappen die je kunt volgen na het overlijden van een dierbare.  

 

De stappen voor de uitvaart

Als eerste is het een goed idee om een arts te contacteren zodat de arts officieel kan constateren of de overledene ook echt overleden is. Dit hoeft natuurlijk niet als de overledene overleden is in het ziekenhuis of in bijzijn van een dokter of ambulancemedewerker is overleden. De medewerkers hebben dan namelijk al gecontacteerd dat het persoon is overleden. Als tweede is het een goed idee om contact op te nemen met de gemeente waar de overledene staat ingeschreven. Bij de gemeente wordt de overledene uitgeschreven. Zijn of haar burgerlijke stand wordt dan aangepast. Daarna zult u contact moeten opnemen met een uitvaartcentrum om te kijken of de overledene een uitvaartverzekeringen heeft. Het uitvaartcentrum zal de laatste verzorging verzorgen. Zo wordt de overledene volledig verzorgd en opgemaakt zodat het persoon toonbaar is in de kist. Het vervoer naar de begraafplaats of crematorium wordt ook geregeld door het uitvaartcentrum. Je kunt er voor kiezen om een rouwstoet te organiseren, maar je hebt ook de mogelijkheid om enkel voor het vervoer te kiezen. 

 

Kiezen uit crematie of begraven 

Als een persoon overleden is, dan heeft degene meestal al aangegeven dat hij of zij een begrafenis of crematie wil. Je zal dan ook moeten kijken of dit persoon een begrafenis verzekering heeft. Als dat niet zo is, is deze keus natuurlijk aan jou en daarom is hier kort samen gevat wat een crematie en begrafenis inhoudt. Als de overledene heeft gekozen voor een crematie, dan wordt de persoon door het door jou gekozen crematorium gebracht en gecremeerd. Na de crematie kun je kiezen voor een urn. In de urn wordt het as van de overledene bewaard.  Met een begrafenis zal je moeten kiezen uit een kist en uit een gesloten of open begrafenis. Ook blijven er kosten voor onderhoud van het graf.

 

Stappen voor na het afscheid nemen

 

Als je geliefde overleden is, is het een goed idee om zoveel mogelijk rust en tijd te nemen. Het verwerken van de pijn is niet niets. Daarom kun je hier het beste veel tijd voor nemen. Ook is een goed idee om dit samen te doen met vrienden en familie die ook aan het rouwen zijn. a

 

Recente berichten