Architectuur studenten, opgelet!

Luister, ik ben net zoals zoveel van jullie ooit student geweest. Ik ging niet vaak op reis voordat ik naar de Universiteit ging, maar toen ik daar eenmaal begonnen was wist ik dat ik meer van de wereld moest gaan zien. De voornaamste reden was dat ik veel presentaties kreeg in de collegezalen. In bijna alle collegezalen kregen we plaatjes te zien van oude gebouwen en schitterende ontwerpen, die je bijna nooit in Nederland te zien krijg! Oeh, voordat ik het vergeet.. ik studeerde bouwkunde, misschien dat je het al door had. De titel van deze blog is een beetje misleidend. Het gaat namelijk niet alleen over mensen die bouwkunde studeren. Iedereen kan genieten van oude gebouwen, daar hebben we heus geen alleenrecht op. Het enige dat ik weet is dat er een paar landen en steden zijn die je tijdens je studententijd moet hebben gezien. Maar naar welke kan je het beste gaan?

Neem prestaties door 

In mijn eerste jaar kreeg ik veel presentaties te zien. Dus het was voor mij logisch om na te gaan welke projecten ik het meest imponerend vond uit de lijst. Deze zette ik op een rijtje van nul tot tien en vervolgens keek ik naar mijn karige budget. Net zoals elke andere student had ik niet veel te makken. Dus het lijstje van tien werd al snel kleiner en begon meer op een lijstje van drie te lijken. Ik zal jullie niet vervelen met de volledige lijst. In plaats daarvan wil ik het graag hebben over de meest imponerende stad van de drie die ik bezocht heb: Krakau. De stad ligt in Polen en in de volgende alinea ga ik jullie eens haarfijn uitleggen waarom je hier naartoe op vakantie moet gaan.

Krakau

Zelf was ik in mijn studententijd groot fan van de oude architectuur. Toen de architect nog alles deed binnen de bouw. Toen ze nog bouwmeesters werden genoemd. Toen kreeg je classicistische bouwwerken waar duidelijk een visie werd gevolgd. Grote open bogen is wat de stad Krakau definieert. Zelf ga je niet alles kunnen bekijken, maar met behulp van een stedentrip Krakau kom je al heel ver. Zeker als je gebruik maakt van de lokale architectenbureaus. Deze leveren soms voor een kleine vergoeding een rondleiding door de stad. Deze mensen spreken geweldig Engels, veel beter dan de meeste Nederlanders die je hier spreekt. Daarbij zijn de mensen heel aardig en gastvrij. Tijdens mijn stedentrip kon ik na de rondleiding ook thuis eten bij een van de architecten.

Geef een reactie